حذف آلاینده های هسته ای از فاضلاب رآکتور با شوک!
به گزارش پیوند تجارت، دانشمندان موسسه فناوری ماساچوست(MIT) پیروز به ساخت دستگاه کوچکی شده اند که با امواج شوک دهنده می تواند آلاینده های رادیواکتیو را از آب خنک کننده در نیروگاه های هسته ای جدا کند.

به گزارش پیوند تجارت و به نقل از گیزمگ، روش جدیدی که توسط محققان MIT ایجاد شده است، از امواج شوک دهنده برای حذف آلاینده های رادیواکتیو از فاضلاب رآکتور هسته ای استفاده می نماید. این روش که الکترودیالیز شوکی نامیده می گردد، فرآیند پاکسازی آلاینده های هسته ای از سیستم خنک نماینده نیروگاه های هسته ای است و می توان از این پس، این آب را به جای جایگزینی، بازیافت و تصفیه کرد.
هنگامی که به دفع زباله های هسته ای فکر می کنیم، موارد بزرگی مانند سوخت هسته ای صرف شده یا اجزای پرتوزای حاصل از رآکتورها فکر می کنیم، اما ضایعات روزانه نیز وجود دارند که آلاینده های جزئی هستند که راه خود را به سیستم آب خنک نماینده که رآکتور را خنک نموده، پیدا می نمایند و گرمای حاصل را به نیروی قابل استفاده تبدیل می نماید.
مشکل این است که این آلاینده ها را چگونه به روشی ایمن و مالی بدون اینکه به عملکرد رآکتور خللی وارد کند از بین ببریم و از عملیات گران قیمت برای جایگزینی آب جلوگیری کنیم.
دانشمندان MIT برای دستیابی به این هدف در حال کار بر روی روش جدید الکترودیالیز شوکی هستند. این روش که در ابتدا برای حذف نمک از آب دریا اختراع شده است، از یک موج شوک دهنده دیونیزاسیون در یک لوله آب استفاده می نماید تا یون های دارای بار الکتریکی را به داخل یک ماده متخلخل منتقل کند که به عنوان آستر و پوشش لوله عمل می نماید.
نتیجه اصلی این است که اگر یون ها از عنصر مورد نظر برای دفع تشکیل شده باشند، می توانند به صورت انتخابی از جریان آب خنک نماینده فیلتر شوند که می تواند برای یک رآکتور بزرگ سالانه 10 میلیون متر مکعب آب در اختیار قرار دهد.
تا به امروز از این روش برای حذف 99.5 درصد کبالت رادیواکتیو و سزیم از فاضلاب رآکتور شبیه سازی شده که حاوی اسید بوریک و لیتیوم نیز هست، استفاده شده است. این بدان معنی است که تا دو سوم این آب قابل بازیافت است. این فرآیند مقیاس پذیر است و می توان از آن در مقیاس بزرگ استفاده کرد.
محققان MIT می گویند نه تنها می توان از آن برای تصفیه آب سیستم های خنک نماینده رآکتور استفاده کرد، بلکه برای کاربردهای بزرگی مانند از بین بردن سرب از آب آشامیدنی نیز قابل استفاده است.
همچنین گفته می گردد این روش علاوه بر عملیات معمول تصفیه فاضلاب رآکتورها، می تواند برای تصفیه آب آلوده شده در شرایط فاجعه مانند انفجار نیروگاه فوکوشیما دائیچی در ژاپن استفاده گردد.
این مقاله تحقیقاتی که توسط مارتین بازنت استاد مهندسی شیمی در MIT تالیف شده است، در مجله Environmental Science and Technology منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا