سدیم یک سیب برای 24 ساعت
به گزارش پیوند تجارت، سدیم موجود در نمک عاملی است که با جذب آن یک مولکول آب نیز جذب می گردد، پس در نتیجه با خوردن نمک میل به خوردن آب در افراد بالا می رود و آب در بدن جمع می گردد.

سدیم یک سیب برای 24 ساعت
نویسنده:دکتر منوچهر قارونی*
سدیم موجود در نمک عاملی است که با جذب آن یک مولکول آب نیز جذب می گردد، پس در نتیجه با خوردن نمک میل به خوردن آب در افراد بالا می رود و آب در بدن جمع می گردد.
در افراد سالم آب فورا به وسیله ادرار دفع می گردد اما در بیماران نارسایی قلبی و افرادی که زمینه فشارخون دارند خوردن نمک و جذب آب به وسیله یون سدیم موجب بالا رفتن فشارخون و تنگی نفس شده و موجب می گردد پاها ورم کند، کفش تنگ گردد و مچ و قوزک پاها به مقدار یک بند انگشت ورم کند. به همین علت است که اولین موردی که پزشکان این بیماران را در خصوص مصرف اش محدود نموده و رژیم می دهند، نمک است.
نمک نه تنها برای بیماران قلبی بلکه برای بیماران کلیوی نیز خطرناک است. افرادی با نارسایی کلیه نمی توانند نمک را دفع نمایند، در نتیجه آب در بدن جمع شده و این افراد وقتی از خواب بیدار می شوند چشم ها و صورت شان پف آلود می گردد و در مرحله پیشرفته در شکم آب جمع می گردد. بعلاوه در بیماران گوارشی مثل سیروز که کبد کوچک شده و آب در شکم جمع می گردد، مصرف نمک موجب تشدید این مشکل می گردد.
در پاسخ به بعضی افراد که می گویند سدیم برای بدن ضروری است و نباید مصرف نمک را محدود کرد، باید گفت سدیم موجود در یک سیب برای 24 ساعت زندگی کافی است. هرچند عادت بدی که افراد هنوز غذا نخورده روی غذا نمک می پاشند، بسیار غلط است، اما نمک نخوردن تنها به معنی دور کردن نمکدان و نپاشیدن نمک روی غذا نیست و نمک غذا، خورش و غذاهای آماده نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. تنها نمکدان مهم نیست. غذا باید کم نمک باشد. افراد و به ویژه بیماران باید به اندازه نمک و سدیم غذایی که می خورند توجه نمایند و غذاهای کم نمک را انتخاب نمایند. به عنوان مثال نان های سنگک، بربری و نان های فانتزی در مقایسه با نان های لواش و تافتون نمک کمتری دارند و به بیماران توصیه می گردد این نوع نان ها که سدیم کمتری دارند، مصرف نمایند.
مصرف نمک عامل خطرناکی است که در افرادی که زمینه فشارخون دارند، موجب بالا رفتن فشارخون و در بیماران قلبی نیز موجب تشدید بیماری شده و در سالمندان و افرادی که رگ های تنگ دارند خطر بروز سکته را افزایش می دهد، بنابراین توصیه می گردد غذا خیلی کم نمک باشد. متاسفانه بیشتر فست فودها و غذاهای آماده نمک زیادی دارند و باید با احتیاط مصرف شوند. گاهی وقت ها افراد نمک را عامل خوش مزگی غذا می دانند. به این افراد باید گفت خوش مزگی غذا به نمک نیست. باید ذایقه مان را تغییر دهیم و از چاشنی های دیگر مانند آب لیمو، آب غوره و طعم دهنده های دیگر استفاده کنیم. نمک خوردن به ذایقه است به تجربه ثابت شده است افرادی که مدتی غذای کم نمک می خورند ذایقه شان تغییر می نماید و غذاهای شور به نظرشان بدمزه می آید، بنابراین برای عادت کردن به مصرف غذاهای کم نمک افراد باید از کودکی بیاموزند که زیاد نمک مصرف ننمایند.
پی نوشت ها :
* متخصص قلب و عروق، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
منبع:www.salamat.com/ج
منبع: راسخون