ثبت کمترین رشد تورم تولیدکننده در 8 فصل اخیر
به گزارش پیوند تجارت، رشد فصلی تورم تولیدکننده به کمترین مقدار ظرف 8 فصل اخیر رسید.
به گزارش گروه سیاسی پیوند تجارت به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد، آنالیز آمار شاخص قیمت فراوریکننده نشان می دهد که رشد فصلی تورم فراوریکننده در زمستان 1400 به کمترین میزان خود از بهار 1399 رسیده است و فرایند نزولی آن در سه ماه پایانی سال گذشته تداوم داشته است. به نظر می رسد ثبات ارزی، کاهش تقاضا در دو ماه ابتدایی زمستان سال گذشته و کاهش هزینه فراوری به دلیل رکود مالی بر افت تورم پیش نگر موثر بوده است.
شاخص قیمت فراوریکننده در زمستان سال گذشته به رقم 540/8 واحد رسیده و تغییرات شاخص قیمت فراوریکننده در زمستان 1400 به نسبت فصل مشابه سال گذشته، رشد 4/9 درصدی را ثبت نموده است. آنالیز ها نشان می دهد تورم فصلی این شاخص در فصل مذکور به کمترین میزان خود در 8 فصل اخیر رسیده است. تورم فصلی این شاخص در بهار 1399 حدود 6/7 درصد بوده که در تابستان با رشد قابل توجهی به 21/4 درصد رسید. بعد از آن یک فرایند نسبتا نزولی را طی نموده و به حدود 9/8 درصد در زمستان 1399 رسید. اما در فروردین و اردیبهشت 1400 فرایند تغییر نموده و کمی صعودی شد. اما مجددا تغییر جهت داده و در نهایت تورم فصلی شاخص فراوریکننده در پاییز و زمستان سال 1400 نزولی شده است.
این فرایند در خصوص تورم نقطه به نقطه فصلی این شاخص نیز صدق می نماید. در واقع آنالیز فرایند تورم نقطه به نقطه این شاخص نشان می دهد که کمترین میزان از پاییز 1399 بوده است. تورم نقطه به نقطه در تابستان 1399 حدود 39/8 درصد بوده که در پاییز با رشد حدود 19 واحد درصدی به 58/8 درصد رسیده است. فرایند صعودی در ماه های زمستان 1399 و بهار 1400 نیز تکرار شده، به طوری که تورم نقطه به نقطه در بهار 1400 به حدود 73 درصد رسیده است. اما از تابستان سال گذشته فرایند این شاخص تغییر نموده و نزولی شده و در نهایت در فصل پایانی 1400 به 42 درصد رسیده است که کمترین میزان 6 فصل اخیر به شمار میرود. به نظر می رسد ثبات ارزی در ماه های پایانی سال گذشته، کم شدن هزینه فراوری در مبدا به دلیل رکود مالی و استفاده از موجودی انبار و کاهش تقاضا در نیمه دوم سال گذشته بر کاهش تورم فراوریکننده موثر بوده است.
شاخص قیمت فراوریکننده یا PPI، معیاری برای میزان گیری تغییرات در میانگین قیمت دریافت شده به وسیله فراوری کنندگان، به ازای فراوری کالا و خدمات در داخل کشور نسبت به یک دوره زمانی معـین (یک سال) است. به عبارت دیگر، شـاخص قیمـت فراوریکننده فرایند تغییرات میانگین قیمت کالا ها و خدمات فراوریشده در کشور را از دیدگاه فراوریکنندگان نشان می دهد که اثر آن اغلب با یک تاخیر زمانی کوتاه مدت در شاخص مصرف کننده دیده می گردد. به همین دلیل به آن شاخص پیش نگر نیز گفته می گردد. در گزارش مرکز آمار ایران، جزئیات شاخص فراوریکننده در گروه های مختلف مانند کشاورزی، صنعت، معدن و... منتشر می گردد.
منبع: خبرگزاری دانشجو