بعد از رها شدن از ویروس کرونا از این غذاها غافل نشوید
به گزارش پیوند تجارت، بیماران مبتلا به کرونا بعد از اینکه از بیمارستان مرخص می شوند، احتیاج به مراقبت های غذایی ویژه ای دارند. این افراد از نظر احتیاج به منابع غذایی با سایر افراد تفاوت زیادی دارند؛ چراکه احتمال ماندن ویروس در بدن آنها تا 2هفته بعد از به اصطلاح درمان شدن، همچنان وجود دارد و تعدادی از آنها هم ممکن است برای مدت طولانی تری با عوارض بعد از بیماری روبرو شوند.
مردی که به تازگی به 62سالگی پا گذاشته، سیگار نمی کشد، ورزش می نماید و البته حالا بعد از کرونا با شرایط متفاوتی. ورزش کردن به روال پیش از بیماری برایش آسان نیست؛ هر چند که به خوبی نفس می کشد، اما احساس ضعف بیشتر و خستگی زودرس مسئله تکرار شونده در زندگی روزمره او پس از بهبودی از کروناست.
او تنها بیماری نیست که پس از دوران نقاهت با عوارضی از این دست روبرو شده است. بیماران دیگری هستند که هر روز یا هر چند روز یک بار ضروری است، اکسیژن مصرف نمایند. اگر شما هم از افرادی هستید که به تازگی بهبود یافته اید، ممکن است به تغییرات میان مدتی برای تقویت قوای بدنی احتیاج داشته باشید. اما متخصصان چه می گویند؟
برای بهبودیافتگان با عوارض شدید
فریبا کوهدانی، متخصص تغذیه با بیان اینکه بیماران مبتلا به کرونا به ویژه افرادی که احتیاج به دستگاه و خدمات یاری تنفسی داشته اند، باید بعد از ترخیص، مراقبت های تغذیه ای ویژه ای داشته باشند، گفت: یکی از مشکلاتی که این افراد بعد از ترخیص با آن روبرو می شوند، این است که هنگام بلع دچار درد و ناراحتی می شوند که به همین دلیل باید غذاهای این افراد در ابتدا به صورت مایع و نرم باشد و به تدریج به غذاهای جامد تغییر پیدا کند.
استاد علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر اینکه این گروه بیماران هنگام غذا خوردن به هیچ عنوان نباید صحبت نمایند و از غذا خوردن در حالت دراز کش نیز باید اجتناب نمایند، گفت: این افراد باید حتما در حالت نشسته، غذا میل نمایند؛ چراکه اگر در حالت دراز کش غذا بخورند، ممکن است غذا وارد مجاری تنفسی شان شده و مشکلاتی را برایشان ایجاد کند. این نکته مهمی است که مجاری تنفسی بهبودیافتگان ممکن است تا چند هفته یا چند ماه همچنان در شرایط آسیب دیدگی باقی بماند.
ضمن اینکه اگر بعد از مدتی این بیماران غذای جامد را آغاز کردند، حتما باید غذاها به اندازه کافی جویده گردد و درصورت احتیاج با هر لقمه قدری آب آشامیده گردد تا عمل بلع راحت تر صورت پذیرد. درصورت آسیب دیدگی مجاری تنفسی و گوارشی ناشی از دستگاه یاری تنفسی، طی دوران نقاهت از غذاهای ترش استفاده نگردد؛ چراکه غذاهای ترش باعث تحریک بیشتر مناطق تنفسی می گردد. کوهدانی با تأکید بر اینکه این بیماران باید حتما از آبمیوه های تازه و شیرین، شیر گرم و انواع سوپ ها استفاده نمایند، گفت:
برای آغاز تغذیه این افراد ابتدا باید از آب گوشت صاف شده استفاده نمایند و به تدریج سبزی ها، گندم و جو سبوسدار به آن اضافه گردد. بهتر است ابتدا سوپ های صاف شده میل گردد و به تدریج این سوپ باید به شکل معمولی سوپ برگردد. این متخصص تغذیه با بیان اینکه باید از منابع غذایی باارزش در تهیه غذا برای بیمارانی که دوران نقاهت خود را می گذرانند، استفاده کرد، ادامه داد:
برای تهیه غذا بر ای این افراد باید از سبزی های مختلف به شکل پوره استفاده گردد و به تدریج سالاد و سبزی خوردن به برنامه غذایی آنها اضافه نموده گردد؛ ضمن اینکه استفاده از سبزی ها با رنگ های مختلف و انواع میوه ها به اندازه کافی می تواند ویتامین C مورداحتیاج بدنشان را که در این دوران بیشتر از زمان عادی به آن احتیاج دارند، تامین کند.
این منابع می تواند شامل فلفل دلمه ای، کلم بروکلی و مرکباتی مثل لیمو شیرین باشد که باعث تحریک تنفسی نمی گردد. همچنین پروتئین های سفید و لبنیات کم چرب و تخم مرغ منابع غذایی مناسب دیگری برای این بیماران است که کوهدانی به آنها اشاره نمود و گفت: سفیده تخم مرغ ارزش غذایی و پروتئین بالایی دارد و از این پروتئین می توان در فرنی و سوپ های مختلف استفاده کرد.همچنین باتوجه به شرایط جسمی بیمار
- درخصوص افرادی که دچار ضعف و بی اشتهایی هستند و قادر به دریافت غذای کافی نیستند
می توان از مکمل های غذایی که شامل شیرها یا پودرهای آماده است، استفاده کرد.
به گفته او، بیمارانی که توانایی کافی برای عمل جویدن و بلع غذا را دارند، می توانند از منابع مختلف و آجیل های خام و تازه استفاده نمایند؛ در غیر این صورت باید مغز آجیل ها را پودر کرد و با آب یا شیر و قدری عسل مخلوط کرد و به فرد بیمار داد.
کوهدانی اضافه کرد: ویتامین D جزو ویتامین هایی است که در مواد غذایی خیلی در دسترس نیست و باید به صورت مکمل در بیماران مصرف گردد. البته فواصل زمانی مصرف دوز 50 هزار واحدی آن باید بر مبنای تجویز متخصص صورت پذیرد، ولی دوزهای روزانه 1000 واحد بین المللی برای بالغان بلامانع است. مکمل 200 تا 1000 میلی گرم ویتامین C نیز می تواند در دوره نقاهت بیماری برحسب شرایط و احتیاج بیمار استفاده گردد. با وجود این، مصرف این ویتامین به صورت خودسرانه برای همه مجاز نیست؛
مثلا در دیابتی ها قند خون یا ادرار را به طور کاذب افزایش می دهد یا در بیمارانی که سابقه دفع سنگ کلیوی دارند، خطر تشکیل سنگ را افزایش می دهد؛ بنابراین استفاده از مکمل ها باید طبق تجویز متخصص انجام گردد. به گفته او، بهبودیافته ها باید از منابع غذایی تازه استفاده نمایند؛ چراکه غذاهای کنسروی و آبمیوه های صنعتی و فست فودها، چربی و قند زیادی دارند و مواد مورد استفاده بیماران حتما باید به صورت تازه باشد؛ ضمن اینکه استفاده از منابع امگا 3مثل ماهی به این افراد توصیه می گردد، اما خوردن کنسرو ماهی برای این بیماران اصلا توصیه نمی گردد.
نان و غلات مهم ترین مواد غذایی هستند
خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه نیز با بیان اینکه افرادی که دوران نقاهت کرونا را می گذرانند باید از تغذیه سالم و کافی برخوردار بوده و از گروه های اصلی غذایی به مقدار متناسب و متعادل دریافت نمایند گفت: مشخص مقادیر لازم موادغذایی مورداحتیاج این افراد باید با یاری مشاور تغذیه باشد.
گروه نان و غلات یکی از مهم ترین مواد غذایی هستند که می توانند انرژی کافی را به این افراد برسانند؛ البته به شرطی که از نان سبوس دار استفاده شده و آرد سفید و فرآورده هایی که آرد سفید در آنها استفاده شده، مصرف نگردد. به گفته او، گروه گوشت ها نیز اهمیت زیادی در تقویت سیستم ایمنی افراد دارند: انواع گوشت های قرمز و سفید خصوصا استفاده 2بار در هفته از ماهی می تواند یاری مؤثری به بازیابی توان از دست رفته این افراد داشته باشد؛
ضمن اینکه حبوبات نیز منابع غذایی سرشار از پروتئین هستند و در کنار حبوبات از تخم مرغ نیز می توان به عنوان تامین نماینده پروتئین بدن استفاده کرد؛ چراکه این ماده غذایی ضمن اینکه قابلیت هضم خوبی دارد، ارزش بالاتری از گوشت نیز دارد و درصورت نداشتن کلسترول بالا می توان روزانه 2عدد تخم مرغ- یکی صبح، یکی شب- استفاده کرد. عضو هیأت علمی دانشگاه شهیدبهشتی با اشاره به اینکه پنیر نیز یکی از منابع خوب تامین پروتئین برای بیماران است، گفت:این منبع غذایی می تواند برای صبحانه و شام مصرف گردد؛ البته به این شرط که پنیر پاستوریزه استفاده گردد و اگر فردی معتقد به طبع سرد لبنیات است، می تواند این دسته غذایی را با یک ماده غذایی گرم مثل پنیر و گردو، یا پنیر و سبزی، ماست و نعنا، ماست و پودر سیر یا آویشن یا شیر را با عسل و خرما استفاده کند.
رحمانی با تأکید بر اینکه مصرف میوه ها و سبزی های تازه در دوران نقاهت بیماری نباید دست کم گرفته گردد، گفت:این گروه غذایی بیشتر ویتامین ها و مواد معدنی مورداحتیاج بدن را تامین می نمایند و افرادی که دوران نقاهت خود را می گذرانند باید روزانه 9تا 10واحد از این موادغذایی را استفاده نمایند؛ به این ترتیب که مثلا 6واحد سبزی و 4واحد میوه به طور روزانه مصرف گردد و مصرف سبزی به ویژه سبزی های رنگی باید بیشتر از میوه باشد؛ چراکه سبزی های رنگی حاوی بهترین آنتی اکسیدان بوده و سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و رفع نماینده استرس هستند.
منبع: همگردی