انواع ایمپلنت دندان و 3 تکنیک درمان آن

به گزارش پیوند تجارت، انسان ها به دلایل مختلفی ممکن است دندان های خود را از دست داده و احتیاج به جایگزینی داشته باشند. ایمپلنت روشی است که برای جایگزینی دندان های از دست رفته به کار برده می گردد. به طور کلی، انواع ایمپلنت دندان درمان های استانداردی هستند که جایگزین مصنوعی دندان بوده و به عنوان روشی جهت پر کردن جای خالی دندانها به کار برده می شوند. در این مقاله به معرفی و شرح بیشتر ایمپلنت، انواع ایمپلنت دندان و تکنیک های به کار برده شده در آن پرداخته می گردد.

انواع ایمپلنت دندان و 3 تکنیک درمان آن

ایمپلنت چیست؟

همان طور که گفته شد، انسان ها در طول زندگی ممکن است دندان های خود را به دلایل مختلفی مانند پوسیدگی دندان، نارسایی کانال ریشه، بیماری های لثه، ضربه به دهان ، فرسودگی بیش از حد و نقایص مادرزادی از دست بدهند. ایمپلنت دندان ساختاری است که جایگزین دندان های از دست رفته می گردد. ایمپلنت دندان میله ای کوچک به شکل پیچ است که به وسیله جراح دندانپزشک در درون استخوان فک فرو رفته و به استخوان اطراف جوش می خورد. به فرایند جوش خوردن استخوان دندان به ایمپلنت یکپارچگی استخوان و یا osseointegration گفته می گردد.

ایمپلنت ها نسبت به پروتزهای مصنوعی که دندان های مصنوعی متحرک هستند، از مزایایی برخوردار می باشند. چرا که طبیعی تر و راحت تر هستند، درصد موفقیت بالاتری دارند، موجب بهبود عملکرد جویدن، کاهش خطر ایجاد حفره در دندان های مجاور، نگهداری بهتر استخوان در محل دندان از دست رفته و کاهش حساسیت در دندان های مجاور می شوند. ایمپلنت دندان معمولاً از یک پیچ از جنس تیتانیوم و یک تاج تشکیل شده است. یک سوراخ با قطر کوچک (حفره پایلوت) در محلی از فک که بی دندان است ایجاد می گردد تا فیکسچر ایمپلنت تیتانیوم را در محل خود راهنمایی کند. پس از حفر سوراخ اولیه در فک، یچ ایمپلنت قرار داده می گردد. پس از نهاده شدن در محل، بافت اطراف لثه بر روی ایمپلنت محکم می گردد و یک پیچ محافظ در بالای آن قرار می گیرد تا محل بهبود یابد و استخوان سازی ایجاد گردد.

پس از چند ماه، دندانپزشک ایمپلنت را باز می نماید و یک اباتمنت (که تاج را نگه می دارد) وصل می نماید. هنگامی که اباتمنت در جای خود نهاده شد، دندانپزشک یک روکش موقت یا نهایی ساخته و بر روی دندان اعمال می نماید. تاج ایمپلنت به صورت سفارشی ساخته می گردد تا متناسب با دهان فرد بوده و با رنگ دندان های او مطابقت داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه انجام کاشت دندان در کلینیک آرکا می توانید به سایت این کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.

انواع ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت دندان عبارتند از:

1. ایمپلنت اندوستال

ایمپلنت های اندوستال رایج ترین و پرکاربردترین نوع ایمپلنت هستند که در استخوان فک جاسازی می شوند و هر کدام می توانند یک یا چند دندان مصنوعی را نگه دارند. اندوستال ها که در استخوان فک قرار می گیرند، عمدتاً به عنوان جایگزینی برای بریج یا پروتز متحرک می باشند.

2. ایمپلنت ساب پریوستئال

ایمپلنت ساب پریوستئال یکی از رایج ترین انواع ایمپلنت دندان هستند که در بالای استخوان فک قرار می گیرد. جراحان دندانپزشک این گزینه را برای افرادی انتخاب می نمایند که استخوان فک آن ها ارتفاع زیادی ندارد. ایمپلنت های ساب پریوستال می توانند جایگزین استخوان فک برای بعضی از روش های دندانپزشکی شوند و به جای اینکه مستقیماً در استخوان فک نصب شوند، از یک قاب فلزی استفاده می نمایند که بین استخوان فک و لثه اما در زیر پریوستئوم قرار می گیرند.

3. ایمپلنت های زیگوماتیک

ایمپلنت های زیگوماتیک نیز یکی دیگر از انواع ایمپلنت دندان هستند که با ایمپلنت های دندانی معمولی متفاوت هستند زیرا به جای فک بالا به استخوان زیگوماتیک متصل می شوند. زمانی که کیفیت یا کمیت استخوان فک بالا برای قرار دادن ایمپلنت های دندانی معمولی کافی نباشد، از این نوع ایمپلنت استفاده می گردد. ایمپلنت زیگوماتیک را می توان برای جایگزینی دندان های از دست رفته، دندان های به شدت آسیب دیده یا پوسیده یا دندان هایی که به دلیل بیماری پریودنتال شدید لق شده اند استفاده کرد.

تکنیک های مختلف در درمان کاشت دندان

1. تقویت استخوان

به بازسازی استخوان در فک بیمار هنگامی که قادر به پشتیبانی از ایمپلنت نیست، تکنیک تقویت استخوان گفته می گردد. تکنیک تقویت استخوان که به آن پیوند استخوان نیز گفته می گردد، روشی است که معمولاً زمانی مورد احتیاج است که توده استخوان فعلی فک بیمار برای انجام موفقیت آمیز ایمپلنت های دندانی مناسب نباشد. خوشبختانه در عصر حاضر، پزشکان می توانند استخوان را در جایی که احتیاج است رشد دهند.

2. سینوس لیفت

سینوس لیفت اصطلاحی است که برای توصیف یک روش جراحی استفاده می گردد که استخوان را به فک بالا اضافه می نماید. این استخوان در اطراف ناحیه ای قرار می گیرد که از دندان های عقبی که به عنوان دندان های آسیاب و پرمولر نیز شناخته می شوند، حمایت می نماید. در این تکنیک، استخوان در ناحیه بین سینوس های فک بالا و خود فک قرار می گیرد. از آنجایی که صورت یک فضای محدود است، برای ایجاد فضایی برای این استخوان اضافی، غشای سینوس ها به سمت بالا حرکت می نمایند که اصطلاح لیفت از آنجا می آید.

3. توسعه ریج

بعضی از افراد ناهنجاری های استخوان فک دارند که از رشد استخوان کافی برای ایمپلنت جلوگیری می نماید. در چنین مواردی، ممکن است جراح احتیاج به اصلاح برجستگی داشته باشد که شامل بلند کردن لثه برای نمایان شدن ناحیه استخوان تغییر شکل یافته است. سپس جراح از یک استخوان یا جایگزین استخوان برای ترمیم ناحیه مورد نظر استفاده می نماید که باعث بهبود کیفیت استخوان فک در آماده سازی برای جراحی ایمپلنت می گردد. این تکنیک توسعه ریج نام دارد.

تصویربرداری سه بعدی

در گذشته دندانپزشکان از اشعه ایکس برای گرفتن تصویری از ساختار دندان ها و فک پیش از انجام ایمپلنت استفاده می کردند. امروزه تکنیک تصویربرداری سه بعدی مدرن روشی دقیق تر و بهتر برای گرفتن تصویر از فک و دندان است. فناوری های تصویربرداری به دندانپزشکان یاری می نماید تا آناتومی فردی و ظریف دهان بیمار را درک نمایند. تصویربرداری سه بعدی با استفاده از دستگاه توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی که به عنوان دستگاه CBCT شناخته می گردد، انجام می گردد. دندانپزشکی سه بعدی، شامل ایجاد یک تصویر دیجیتالی و سه بعدی از دهان و فک است. تصاویر سه بعدی دندان اغلب برای تشخیص مسائل و برنامه ریزی برای درمان استفاده می شوند. توانایی تماشا فک و دهان به صورت سه بعدی به دندانپزشک این امکان را می دهد تا رویکردی بهتر و موثرتر را برای درمان بیماری های فک و دندان اتخاذ کند.

بارگذاری فوری ایمپلنت های دندانی

بارگذاری فوری که به نام Immediate Function شناخته می گردد، شامل قرار دادن و اعمال ایمپلنت و ترمیم ظرف 48 ساعت می باشد. بارگذاری فوری ایمپلنت های دندانی یا ایمپلنت یک روزه جدیدترین و سریع ترین رویکرد کاشت ایمپلنت است. در این روش از کاشت ایمپلنت، در همان مرحله عمل جراحی که ایمپلنت دندان کاشته می گردد، به جای این که روی آن بافت لثه کشیده شده و چندین ماه منتظر جوش خوردن استخوان به ایمپلنت بمانیم، در همان جلسه اباتمنت نصب شده و روکش بر روی آن اعمال می گردد. بارگذاری فوری ایمپلنت برای افرادی که دندان های جلویی خود را از دست داده اند، بسیار کاربردی و حائز اهمیت است. به همین دلیل بسیاری از بیماران متقاضی ایمپلنت ممکن است ترجیح دهند از بارگذاری فوری ایمپلنت که گزینه ای سریع تر است استفاده نمایند.

سوالات متداول

1- انجام ایمپلنت برای چه افرادی مناسب نیست؟

بعضی از افراد واجد شرایط انجام ایمپلنت دندان نیستند. افرادی با مسائلی مانند؛ بیماری حاد، بیماری متابولیک غیر قابل کنترل، بیماری یا عفونت استخوان یا بافت نرم، عادات غیرعملکردی مانند دندان قروچه، دیابت، پوکی استخوان، ایدز و … .

اگر افراد دارای هر یک از موارد فوق تحت عمل جراحی کاشت دندان قرار گیرند، خطر شکست ایمپلنت وجود دارد.

2- عوامل موثر بر روند انجام ایمپلنت، چه مواردی هستند؟

هر فردی احتمالاً تجربه متفاوتی از انجام ایمپلنت دندانی دارد. عواملی که ممکن است بر این امر تأثیر بگذارند عبارتند از:

تعداد دندان هایی که احتیاج به جایگذاری دارند، محل ایمپلنت ها در داخل فک، کیفیت و کمیت استخوان در محل ایمپلنت، سلامت دهان و دندان و سیستمیک فرد و غیره.

3- شیوه نگهداری و مراقبت از ایمپلنت به چه صورت است؟

پس از اینکه فرد تحت عمل جراحی ایمپلنت دندان نهاده شد، باید به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم ادامه دهد. بعلاوه، هر 6 ماه یک بار برای نظارت بر ایمپلنت ها و اطمینان از سالم بودن دندان و لثه ها، باید به دندانپزشک مراجعه گردد.

منبع: یک پزشک

به "انواع ایمپلنت دندان و 3 تکنیک درمان آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع ایمپلنت دندان و 3 تکنیک درمان آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید